Lucht komt dan een eind door de kurk waardoor de wijn terecht komt in een verzuringproces. Toch maar proberen en de wijn gedecanteerd. Zoals het een Bourgogne van de Pinot Noir druif betaamd was de wijn mooi roestbruin van kleur. Voorzichtig in de karaf schenken om ervoor te zorgen dat het depot in de fles achterbleef. Bij het inschenken in de kristallen Bourgogne glazen rook ik in eerste instantie een ondefinieerbare geur. Naarmate de wijn langer openstond leek het wel een vochtige grondlucht. Was de wijn dan toch kapot?
Na aarzelend proeven bleek de wijn wel drinkbaar maar aangetast. De voortekenen bleken juist. Ondanks dat de wijn goed in de mond lag had hij wel een scherpe zure nasmaak. Erg jammer, ik had mij veel van deze 10 jaar oude wijn voorgesteld. Misschien had hij alleen maar tegen kunnen vallen door mijn hooggespannen verwachting, maar zoek de oorzaak toch bij de kurk. Volgende keer beter. Cijfer 6.5 PS: De dag erop direct naar de leverancier teruggeweest die mij direct, met excuses, een nieuwe fles aanbood. De Herkansing : Zoals gezegd in de bovenstaande proefnotitie krijgt deze fles, dankzij de leverancier, een herkansing. Een eerdere proef met een familielid bleek een teleurstelling: de wijn was om! Dit keer niet.
Op 8 juli 2005 deze wijn in de herkansing opnieuw geprobeerd. Ondanks dat de kurk letterlijk zeiknat was, want dat leren ze nooit geloof ik bij Doudet Naudin, was deze roestige vloeistof alsof er een engeltje over je tong....... Nadat we de wijn op kamertemperatuur hebben laten komen heb ik ze bij 18 graden Celsius luchtig gedecanteerd en vervolgens de vloeistof in de Bourgogneglazen geschonken.
Heerlijk, al had ik eerst mijn bedenkingen over de geur! Haast geen spoortje tannine meer te bespeuren en je proeft dan ook de volle smaak van de wijn die in de afdronk nog eens lekker een poosje blijft rondhangen. Een waardige pinot noir uit de eredivisie.
Dit keer het cijfer 8 |