Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Behalve het proeven en drinken (geniet, maar drink met mate!) van bourgognewijn is het natuurlijk ook leuk om iets te weten over de historie, appellations etc. Op deze pagina vindt u wetenswaardigheden over de Bourgogne(wijnen).  


 

Bourgogne, de historie...

   
Dat Bourgogne meer is dan alleen een wijngebied moge duidelijk zijn. Zijn rijke historie, de beroemde Pinot Noir druif en natuurlijk de veilingen van Hospices de Beaune maken dit gebied uniek. Het voormalig Groothertogdom, wat ooit zelfs tot in den Nederlanden strekte, had ooit zoveel invloed dat de toenmalig heerser meer macht had dan de Franse koning.
 
  Lees verder


 

Bourgogne, de flessen...

   
Normaliter wordt wijn bijna altijd geleverd in de standaardfles van 0,75 CL. Hier en daar zie je een groter exemplaar van 1,5 lter. De zogenaamde magnum. Er bestaan echter veel meer formaten flessen waarin Bourgognewijnen kunnen worden geleverd. Iedere fles heeft zo zijn eigen specifieke benaming.
 
  Lees verder


 

Bourgogne, hoe bewaar je dat...

   
Om een Bourgognewijn tot maximale ontwikkeling te laten komen is het verstandig de wijnen onder 'ideale' omstandigheden te bewaren. Belangrijk hierbij zijn:
 
  Lees verder


 

Bourgogne, proeven en beoordelen...

   
Een glas wijn hoort helder te zijn. Zorg er daarom voor dat deeltjes residu, ook wel depot genaamd, achter blijven in de fles.
 
  Lees verder


 

Bourgogne, de appellations...

   
In principe zijn er binnen de Bourgogne een 5 typen appellations te onderscheiden, te weten: - Algemene Appellations - Appellations naar district - Appellations naar gemeente - Appellations naar gemeente incl. wijngaard - Appellations van een wijngaard
 
  Lees verder


 

Bourgogne, de boeken...

   
Er is veel geschreven over de Bourgogne. Heel veel zelfs! Tegenwoordig zijn er helaas nog maar weinig schrijvers die 'slechts' over één gebied schrijven. Met een beetje geluk heeft de Bourgogne in een algemeen wijnboek nog een apart hoofdstuk.
 
  Lees verder


 

Bourgogne, het wijnetiket...

   
De wijnlabels op de Bourgognewijnen herbergen meer informatie dan een ieder doet vermoeden. Wat staat er nu eigenlijk allemaal op en waar moet ik op letten? Is de naam van de wijn nu belangrijker of is het toch het wijnjaar?
 
  Lees verder