\ Porte du Bourgogne
Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Bourgogne, proeven en beoordelen...


Een glas wijn hoort helder te zijn. Zorg er daarom voor dat deeltjes residu, ook wel depot genaamd, achter blijven in de fles.

Dit kan het gemakkelijkst door de wijn te decanteren. (Overschenken van de wijn uit de fles in een karaf) Het eerste wat je dan doet is kijken. En nog eens kijken. Probeer te bepalen wat voor een kleur de wijn heeft. Ook hier is een trucje voor. Hou het glas schuin naar het licht toe. De ‘ware’ kleur is het best te zien  direct onder de rand van het glas. Over het algemeen geldt  dat hoe bruiner de kleur hoe ouder de wijn. 

De volgende kleuren worden onderscheiden:

o       Paars
o       Paarsrood
o       Kersenrood
o       Robijnrood
o       Roodbruin
o       Bruin

Met name jonge Bourgogne is rood / paarsrood. Het kan echter ook zijn dat het een zeer jonge bewaarwijn is die dus nog rust nodig heeft (en een goede ligplaats) om te ontwikkelen. Naar mijn eigen ervaring is wijn met een ‘roestige’ kleur vaak een goede wijn. (uitzonderingen daargelaten) Heeft de wijn een vale bruine kleur kan je er gerust van uitgaan dat de wijn om is. 

Vervolgens laat je de wijn eens rustig draaien (walsen) door het glas. Hierdoor komt er zuurstof bij de wijn en komen de aroma’s vrij die belangrijk zijn voor de volgende handeling: het ruiken. Tijdens het walsen zullen wijnen die veel alcohol in zich hebben zogenaamde “benen” in het glas achter laten. (Wijnschrijvers noemen dit ook wel de ‘tranen’ of ‘kerkramen’)  

Steek nu je neus diep in het glas (dit gaat beter als je de wijn hebt ingeschonken in het juiste glas) en neem de geur van de wijn op in de neus. Probeer zoveel mogelijk vast te stellen wat je ruikt, al is dit echt moeilijk. Zelfs na vele wijnen  vind ik dit nog steeds het lastigst. 

Eindelijk is het nu zover dat je de wijn zelf gaat proeven. Neem een flinke slok, laat de vloeistof door de hele mond gaan, maar in ieder geval over de gehele tong. Dit in verband met de aanwezigheid van de smaakpupillen aldaar. Probeer tijdens deze eerste slok nog extra zuurstof in te nemen. (hoofd iets naar achter en dan O2 tussen de lippen door naar binnen zuigen) Nu zul je de smaak ten volle kunnen proeven. Vaak, maar zeker bij jonge wijnen, hoor je mensen zeggen dat de wijn een wrang gevoel achter laat in de mond. Dit komt door de aanwezige zuren en/of tannine in de wijn.  

Vervolgens slik je de wijn door (of niet tijdens een proeverij) en bepaal of de smaak blijft hangen of niet. (afdronk) Met name bij de oudere wijnen kan de smaak van de wijn na het doorslikken behoorlijk verlengd worden. 


Download nu het handige proefnotitieformulier voor al uw Bourgogne beproevingen !!

AD FUNDUM !

     
                       


Terug...