Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Domaine Ponsot voorkomt veiling frauduleuze “eigen” flessen.

17-05-2008


Op 25 april jongstleden werd de wijnveiling van Acker Merrall & Condit’s, gehouden in het prestigieuze restaurant “Cru” in Manhattan, door de voorzitter gepauzeerd om een ongebruikelijke mededeling te doen.


Tweeëntwintig partijen rode Bourgogne, die in de catalogus als zeldzaamheden van het prestigieuze Domaine Ponsot uit Morey-St.Denis  werden gepresenteerd, met een geschatte waarde van  $ 603.000,-- , werden op verzoek van het domaine en met de toestemming van de verkopende partij teruggetrokken.

„ik veronderstelde dat er een paar inconsistenties waren, zodat we deze wijnen moesten terug trekken,“ aldus voorzitter Kapon. Deze ‘inconsistenties’ waren een understatement, volgens Laurent Ponsot. Laurent, die als eigenaar  tot de 4e generatie behoort die het domaine beheerd, kon Kapon melden dat de te veilen flessen wijn nooit door het wijnhuis waren gebotteld.

Het betrof hier de Grand Cru’s Clos de la Roche en Clos St.Denis uit de oogstjaren 1945, 1949, 1959, 1962, 1966 en 1971. Zeer opmerkelijk daar Laurent’s vader, Jean-Marie, niet eerder dan in 1982 deze wijnen bottelden. Ook aan de etiketten kon Laurent zien dat de wijnen niet afkomstig waren van zijn Domaine. Wijnfraude dus.

Al eerder zijn de diverse veilinghuizen opgeschikt door wijnfraude. Onlangs nog hebben specialisten van Chisties 5 maanden lang gedebatteerd over 3 kisten Chateau Pétrus uit 1982, voordat ze deze bestempelden als ‘Fake’. Naast Frankrijk kampt ook Italië met dit soort ‘wijn’problemen.

De frauduleuze Ponsot-wijn zal overigens worden vernietigd.


                       


Ga terug naar nieuwsoverzicht