Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Top Bourgogne wijnhuis koopt Wijngaarden in Puligny-Montrachet.

16-04-2008


Eén van de belangrijkere producenten van Bourgognewijnen, Domaine Faiveley, heeft eerder deze maand het Domaine Monnot uit Puligny-Montrachet overgenomen. De prijs van deze aankoop is niet bekendgemaakt.


De 4,94 hectare bevinden zich in de beste percelen voor Chardonnay in het bekende Puligny-Montrachet. Tussen de aangekochte grondstukken bevinden zich naast drie 1er Cru percelen  en een aantal zogenaamde 'Village' velden, ook  velden in de Grand Cru's Bâtard-Montrachet en Bienvenue-Bâtard-Montrachet.

De wijngaardholding van Faiveley beheert nu bijna 120 hectare wijngaarden in de Côte d'Or en Côte Chalonnaise. 10 hectare bestaat uit Grand Cru velden.  Het wijnhuis, wat gevestigd is in Nuits Saint Georges, koopt overigens ook druiven en wijn in, welke onder hun 'negociant' naam, Maison J. Faiveley, in de markt worden gezet.

Volgens president Erwan Faiveley is deze aankoop echt een kans die je maar 1 keer in je leven krijgt. Het kopen van 1 hectare Grand Cru staat gelijk aan 3% van het totaal aan (witte) Grand Cru in Bourgogne! 

De aankoop van Monnot volgt kort op de eerdere overname van Domaine Annick Parent in Pommard en het lange termijn contract voor de koop van druiven van Domaine Matrot-Wittersheim uit Meursault in 2007.

Onder de leiding van Erwan en Bernard Hervet, die in januari 2007 als CEO toetrad tot het management, is het de strategie van Faiveley om de productie van witte wijnen flink te verhogen. Reeds in 2005 is het wijnhuis hiermee begonnen door de aankoop van druiven uit de Chablis.

Bovendien geeft de aankoop het wijnhuis ook meer controle over zijn 'druivenbronnen'.  In de afgelopen 5 jaar zijn de prijzen van druiven uit Bourgogne, daar waar het gaat om de betere percelen, alleen maar gestegen.  Gezien de steeds groter wordende vraag naar Pinot Noir en Chardonnay van deze percelen, zullen de prijzen alleen maar verder stijgen.

De export van Bourgognewijnen is in 2007 gestegen naar 25%, aldus de BIVB.


                           


Ga terug naar nieuwsoverzicht