Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Een glaasje Bourgogne van 5000 euro

31-03-2008


Zo'n zestig sommeliers en wijnjournalisten proefden op 31 maart de duurste wijnen ter wereld in het Amstelhotel in Amsterdam.


De proeverij werd gehouden ter ere van het 15-jarig bestaan van wijnimporteur Le Vin en Direct. Vijf jaargangen van het 'wijndomein' Romanée Conti uit de Bourgogne werden geopend en lokten een reeks van oh's en ah's uit. "Het zijn monumenten van wijnen voor prijzen die niet meer te betalen zijn'', aldus wijncriticus Jan van Lissum. Op veilingen leveren deze flessen tussen de 500 en 5000 euro op.

Flessen Grands-cru Echezaux, Romanée St. Vivant, Richebourg, La Tâche en Romanée-Conti werden door vijf topsommeliers, onder wie Noel Vanwittembergh, geopend en geproefd. Drie weken eerder waren ze naar het Amstelhotel gebracht om tot rust te komen. Maandag om acht uur waren ze gekeurd op kurk. Gasten was gevraagd geen parfum te dragen en geen koffie te drinken voor de proeverij om hun smaakpapillen niet van de wijs te brengen.

Wijnen van het Domaine Romanée-Conti behoren net als Chateau d'Yquem en Pétrus uit de Bordeaux tot de duurste van de wereld. "Het terroir, het klimaat, de historie en de hand van de mens plus de schaarste maken dit tot een van de meest begeerde wijnen ter wereld'', zegt Aubert de Villaine, sinds zeven generaties mede-eigenaar van het landgoed in de Bourgogne.

Erik van Loo, patron-cuisinier van restaurant Parkheuvel in Rotterdam, bij het glas witte Montrachet uit 2003: "Hier kun je niet tegenop koken, hier kun je alleen maar eerbiedig bij stilstaan.'' De geproefde wijnen, slechts een kleine tienduizend flessen per jaar, gaan voor het grootste deel naar de Amerikaanse markt. Ook nieuwe economieën als China en Rusland zijn flinke afnemers. Jan van Lissum: "Dan krijg je van Chinezen, omringd door mooie vrouwen, een glas Romanée-Conti met ijsblokjes aangeboden en dan gruw je. Je hebt eigenlijk veel ervaring nodig om deze slanke, elegante wijn te waarderen. Want er wordt veel geknoeid met de Pinot Noir druif. Eigenlijk is het een kreng van een druif, zo moeilijk om te maken.''

De redactie van Porte du Bourgogne hoopt bij de volgende proeverij van Le Vin en Direct ook op een uitnodiging.


                           


Ga terug naar nieuwsoverzicht