Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Export van Bourgognewijnen naar nieuw record.

16-02-2008


Volgens voorlopige schattingen is de export van Bourgognewijnen in het afgelopen jaar gestegen naar een nieuw record. Men spreekt zelfs over een verhoging van 25% !


In de eerste 10 maanden van het jaar werden 95,6 miljoen flessen Bourgognewijn geëxporteerd met een waarde van ruim 589 miljoen euro, aldus het overkoepelend orgaan van de wijnhandel in Bourgogne (BIVB). Ditzelfde orgaan geloofd dat  over het hele jaar meer dan 115 miljoen flessen Frankrijk hebben verlaten, waarmee het exportrecord daterend uit 1998 (104 miljoen flessen) zou zijn gebroken.

„Wij hadden twee zeer goede wijnoogsten – 2005 en 2006 – en wij hebben hard gewerkt aan exportmarkten,“ aldus  Jean-Luc Aegerter van Negociant Bourgondië en producent Maison Aegerter. Het bedrijf  zag zijn export stijgen met 50% in het afgelopen jaar.

„Wij merken nog steeds het  “Sideway” effect, wat de export van Pinot Noir wijnen opstuwt”, zegt Delphine Boutier, van Albert Bichot, een wijnproducent uit Bourgogne, verwijzend naar de  Amerikaanse speelfilm waarin gezondheid en het drinken van Pinot Noir wijnen met elkaar in verband worden gebracht. „Ondanks de problemen met de dollarwisselkoers konden we niets verkeerd doen in 2007”, voegt zij toe.

Vijf jaar geleden vertegenwoordigde de wijnexport  45% van totale verkoop. Volgens BIVB is dit nu gestegen tot 50%. Zowel Aegerter als Boutier melden ook  dat  de uiterst hoge prijzen en algemene media ‘fuz’ over de wijnoogst van 2005 in Bordeaux een positief  effect hebben voor Bourgogne. „Grote crus uit Bordeaux van 05 en 06 zijn altijd duurder dan die van uit de Bourgognestreek, echter is de kwaliteit zeker niet minder,“ sluit  Aegerter af.


                         


Ga terug naar nieuwsoverzicht