Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Hospices de Beaune: minder wijn, meer geld.

19-11-2007


Op de 147 editie van de Hospices veiling in Beaune is de omzet, ondanks dat er minder wijn te veilen was, toch met ruim 27% gestegen ten opzichte van vorig jaar.


Vooraf werd getwijfeld aan het succes van de oudste liefdadigheidsveiling ter wereld,  welke sinds 1859 wordt gehouden, gezien de hoge kwaliteit van het wijnjaar 2007 en daardoor de vrees voor te hoge prijzen. Bovendien staakte ook de Franse spoorwegen in het betreffende weekend. (De veiling vond plaats op 17 en 18 november j.l.)

Nieuw dit jaar was dat er ook via het internet geboden kon worden. Na het eerdere succes van de organisator (Christie’s) in New York met het on-line bieden, is het dit jaar dus ook in Beaune geďntroduceerd. “Ondanks dat de biedingen nu dus uit 3 richtingen konden komen (salesroom / telefoon / Internet) was het door scherp op te letten nog steeds goed mogelijk om kwaliteits wijnen in de wacht te slepen”, aldus James Rackham van het Britse distributiebedrijf Emporia. Hij bemachtigde 2 vaten wijn: 1  Volnay 1er Cru voor € 4.200,-- en 1 Meursault voor  € 7.000,--. (Uit 1 vat haal je ongeveer 288 flessen.)

De hogere prijzen bij de veiling van dit jaar, zijn een directe weerspiegeling van de  internationale vraag naar rode Bourgogne, zegt Anthony Hanson. Hanson, die werkzaam is als internationale wijnadviseur bij Christie’s, zag de prijzen van rode Bourgognes stijgen met 38%. Dat er dit jaar minder wijn te verhandelen was, heeft alles te maken de meeldauw (schimmel) van afgelopen zomer. Dit resulteerde in een oogst die qua volume 30% kleiner was dan 2006.                       


Ga terug naar nieuwsoverzicht