Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Krap aanbod, dure Chablis ??

4-11-2007


De overkoepelende organisatie van wijnproducenten in Chablis, de Chablis Union, heeft de wijnboeren gewaarschuwd de prijzen niet te veel te doen stijgen. Dit naar aanleiding van de grote vraag en het magere aanbod van deze wijn.


De krappe voorraden worden mede veroorzaakt door de zware hagelbuien eerder dit jaar waar bij de oogst van 1000 tot 1500 ha van de in totaal 4700 ha wijngaarden in het gebied verloren ging. De prijzen in Chablis zijn in de laatste jaren in een aantal gevallen met wel 40% gestegen. Dit soort prijsstijgingen kan tot grote afzetproblemen leiden.

Het wijngebied zou nog wel kunnen worden uitgebreid met 500 tot 1000 hectare waardoor de prijzen op langere termijn enigszins in de hand gehouden kan worden, maar het duurt jaren voordat zo een uitbreiding is gerealiseerd en bruikbare wijndruiven oplevert.

“De situatie in Chablis is momenteel zeer ingewikkeld”, aldus Paul Aegerter van Maison Aegerter uit Nuits St. George. “ Ik heb orders voor 80.000 flessen, maar kan maar de helft uitleveren”. Dit soort situaties komen normaliter alleen voor in Champagne.

Arnaud Valour, lokale vertegenwoordiger van BIVB (Bureau Interprofessional des Vins DE Bourgogne) in Chablis bevestigde dat de vereniging heeft geprobeerd om de wijnproducenten beter te informeren over marktreacties op prijsverhogingen, maar beklemtoond dat het geen kwestie was om de prijzen te bepalen. “Gezien de grote vraag naar Chablis, hebben wij de boeren aangegeven behoudend om te gaan met de prijs”. “Het verdubbelen van de prijs van een fles zal zeker niet bijdragen om de wijnmarkt te stabiliseren”, aldus Valour.                       


Ga terug naar nieuwsoverzicht