Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Boisset zet Schroefdoppen op Chambertin Grand Cru!

7-03-2007


Één van grootste en meest controversiële wijnhandelaren van de Bourgogne, Jean-Claude Boisset, heeft besloten dat de helft van zijn productie Chambertin Grand Cru 2005 met een metalen schroefdop wordt gebotteld en de andere helft gewoon met een kurk.


Deze actie maakt Maison Jean-Claude Boisset het eerste Franse wijnbedrijf dat rode Grand Cru wijnen ‘afdekt’ met een dergelijke sluiting. Een opmerkelijke actie daar deze wijnen gemiddeld $ 200 of meer per fles moeten opbrengen.

„Wij eerbiedigen traditie,“ aldus Jean-Charles Boisset, van het in Nuits-St.Georges gelegen handelshuis. „Tegelijkertijd moedigen wij mensen aan om deze nieuwe benadering te overwegen wanneer dit resulteert in een kwaliteitsverbetering van de wijn. Hij ontkende echter dat er plannen bestaan om voor alle wijnen over te schakelen naar een schroefdop. Boisset heeft inmiddels al 4 jaar ervaring met schroefdoppen. In 2003 startte hij met het gebruik van schroefdoppen op verschillende van zijn wijnen, waaronder ook enkele 1er crus.

Boisset kwam tot dit besluit nadat hij de smaken had vergeleken tussen wijnen die zo’n 40 jaar geleden door de oprichter van het bedrijf waren gebotteld met een prototype metalen sluiting en met een traditionele kurk. Het ging hier om een Nuits-St.Georges Premier Cru uit 1964 en een Mercurey uit 1966. Volgens de wijnmaker van Boisset, Gregory Patriat, hadden de wijnen met de metaalsluiting hun ‘frisheid en fruit’ behouden. In ieder geval veel beter dan de met een kurk verzegelde flessen.

Het belangrijkste aspect is wel dat de wijnen met een metalen sluiting constant van kwaliteit waren en dat dit bij de gekurkte flessen significant verschilde per fles. In de navolgende discussie werd het duidelijk dat kwaliteit en consistentie traditie aftroeft.

Beide versies van de Chambertin Grand Cru 2005 zullen op de Franse en Britse markt in het voorjaar beschikbaar zijn. Later dit jaar zal deze ook worden geëxporteerd naar de VS. Naast de Grand Cru zal het bedrijf tevens zijn Beaune 1er Cru Les Bressandes 2005 in de schroefdopvariant aanbieden. In totaal produceert het bedrijf ongeveer 20.000 kisten per jaar van grofweg 40 appellations.

Terwijl de wijnproducenten in Australië, Nieuw Zeeland, Zuid-Afrika en zelfs enkele in Californië reeds waren gestart met het bottelen van rode bewaarwijnen onder een schroefdop, zijn de Europese wijnmakerijen tot op heden een stuk voorzichtiger geweest. De Franse wijnboeren die de schroefdop al wel ‘in productie’ hadden genomen, gebruiken deze dop vooralsnog alleen voor de witte wijnen.

„Wij zijn overtuigd van de kwaliteiten van dit type afsluitingen en zijn niet bang deze te gebruiken om onze strategie uit te voeren,“ aldus Patriat.

„ De toekomst van grote wijnen is met schroefdop.“                       


Ga terug naar nieuwsoverzicht