Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Oogst 2006 : Bourgogne - Ruim voldoende

4-01-2007


Een slecht jaar voor de zenuwen van wijnboeren, 2006. Met een (te) koel voorjaar, een hittegolf à la 2003 in juli, een over het algemeen koele maand augustus en ter afsluiting weer mooi warm weer dat ineens voor een snelle rijping zorgde.


In sommige gebieden viel echter ook veel te veel regen op het verkeerde moment in september. In bepaalde gevallen leidde dat tot panieksituaties, tot de noodzaak om overijld te plukken en tot de noodzaak om genoegen te nemen met minder en/of niet optimaal rijp fruit. In andere gevallen zorgde stabiel najaarsweer juist voor ideale rijpings- en oogstcondities. Zodoende is 2006 in Europa nogal wisselend uitgevallen, zeker in landen als Frankrijk en Duitsland. Italië en Spanje op hun beurt hadden het een stuk makkelijker.

De Bourgogne kende in 2006 een uiterst grillig groeiseizoen. Op een lange, koele winter volgde een koel en nat voorjaar. Pas in juni begon het beetje warmer te worden. Juli was ook in de Bourgogne erg heet, augustus daarentegen veel koeler dan normaal. Nat op de koop toe, zij het niet zo erg als in Nederland. Chablis kreeg plaatselijk wat hagel, terwijl in de Côte d'Or oïdium en meeldauw de kop opstaken. Vooral de pinot noir had daar veel last van.

Eind augustus en in september ging alles evenwel een stuk beter dankzij aanhoudend mooi weer. Met de rijping kwam het daadoor uiteindelijk weer goed. Vreemd genoeg gaf Chablis hogere temperaturen te zien dan de veel zuidelijker Mâconnais, zodat de pluk daar eerder begon. Een beetje de omgekeerde wereld. Het was van belang om gegeven de plotseling snelle rijping en het gevaar van rotting snel en selectief te plukken.

Bij de chardonnay is de opbrengst vrij bescheiden als gevolg van kleine druiven door een niet optimale vruchtzetting. Saillant detail: tijdens de veiling van de Hospices de Beaune werden met name voor de witte wijnen van 2006 opmerkelijk hoge prijzen geboden. Ook al lijken de witte het er het beste van af te hebben gebracht, of die recordprijzen gerechtvaardigd zijn is vraag twee.

© Wijninformatiecentrum                        


Ga terug naar nieuwsoverzicht