Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Bourgogne slecht vertegenwoordigd in Wine Spectator’s top 100.

9-12-2006


Zoals ieder jaar hebben de redacteurs van Wine Spectator’s ook in 2006 weer een top 100 lijst opgesteld met daarin de meest ‘opwindende’ wijnen van het jaar.


In de afgelopen 12 maanden hebben zij ruim 13.500 wijnen geproefd uit de hele wereld, waarbij 3000 stuks de classificatie ‘opmerkelijk’ kregen (Red. 90 punten of hoger op een schaal van 100)

Om deze lijst verder te verfijnen heeft men de wijnen ‘geconfronteerd’ met 4 criteria, te weten de kwaliteit: deze wordt weerspiegeld door de puntenscore;  de waarde (=prijs); de beschikbaarheid van de wijn; en tot slot moet de wijn een bepaalde X-factor bezitten.

Opmerkelijk is dat er slechts een handje vol bourgognes (4 stuks!) in de lijst voorkomen en dan ook nog in de lagere regionen. Wat daaraan ten grondslag ligt is ons niet bekend. Wellicht dat de bourgognewijnen al snel geclassificeerd worden als ‘klassiek’, en wordt dit door de redacteuren niet als opwindend gezien. Opvallend is ook dat een aantal gerenommeerde wijnhuizen uit de Côte de Nuits, die zo’n beetje een abonnement hebben op de topregionen van de Parkerindex  (95 tot 100 punten), helemaal niet voorkomen in de lijst. Dit terwijl de gemiddelde score van de in de lijst opgenomen wijnen uitkomt op 93 punten en de prijs niet verder komt dan een gemiddelde van $ 49,--.

De complete lijst is te vinden op http://www.winespectator.com/.
                          


Ga terug naar nieuwsoverzicht