Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Recordprijs betaald voor Domaine Engel in Vosne-Romanée

27-09-2006


Het is al enige tijd bekend dat François Pinault, de puissant rijke man die een meerderheidsbelang heeft in Christie’s en die eigenaar is van Gucci én Château Latour, Domaine Engel in Vosne-Romanée heeft gekocht.


Pas onlangs is ook – onofficieel – bekend geworden dat hij voor de ruime 6 hectaren 13 miljoen euro heeft betaald. Zeg 2 miljoen per hectare! Dertig tot veertig procent boven wat tot nu toe als de marktwaarde werd gezien. Bourgondische wijnproducenten zijn niet blij met zo’n reusachtige prijssprong. Want de Franse belastingdienst zal nu prompt hun bezit gaan herwaarderen en de aanslagen zullen navenant stijgen.

Domaine Engel werd geleid door de aimabele Philippe Engel. Totdat deze in mei 2005 tijdens een zeilvakantie met twee vrienden midden op de Stille Oceaan plotseling overleed. Slechts 49 jaar oud. Philippe was niet getrouwd en had geen kinderen. De familie Engel zag zich genoodzaakt het wijngoed te verkopen.

Er waren zeker ook andere gegadigden om het domein over te nemen, maar men heeft uiteindelijk dus zaken gedaan met de man die in 1993 Château Latour in Pauillac kocht. Frédéric Engerer, directeur op Château Latour, moet nu de zaken in Vosne zo snel als mogelijk op poten zetten. Voor de verwerking van de oogst 2006 heeft hij een oude cuverie van Bichot, langs de Route Nationale aan de zuidelijke entrée van Nuits-Saint-Georges, gehuurd. En als régisseur is Patrick Mallard – van Domaine Michel Mallard & Fils uit Ladoix – aangesteld.

Tot de wijngaardpercelen die Pinault van de familie Engel heeft gekocht, behoren ruim 2,5 hectaren Vosne-Romanée, een dikke hectare Vosne-Romanée Les Brûlées 1er Cru, 0,55 hectare Echézeaux, 0,5 hectare Grands Echézeaux en 1,37 hectare binnen het Clos de Vougeot.                       


Ga terug naar nieuwsoverzicht