Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


DRC Appellation Corton Contrôlée?

3-12-2008


Domaine de la Romanée-Conti (DRC), het beroemdste wijnhuis uit de Bourgogne heeft een contract getekend met Domaine Prince Florent de Mérode voor de pacht van 2,4 hectare wijnpercelen op de ‘Corton heuvel’. Met de opbrengst van deze percelen zullen ze in 2009 een drietal rode Grand Cru’s gaan produceren.


De drie Grand Cru’s worden de eerste rode wijnen die DRC produceert uit de Côte de Beaune. Het in Vosne Romanée gevestigde wijnhuis bezit zelf grond in de Côte de Nuits waar ze grand cru percelen bezit in het dorp en in het aangrenzende Flagey-Echézeaux. Voor hun witte grand cru zijn ze eigenaar van een klein perceel in Puligny Montrachet.  

Met dit contract voegt DRC circa 1,3 hectare Corton Bressandes, 0,56 hectare Corton Clos du Roi en 0,5 hectare Corton Les Renardes toe aan  de huidige 25 hectare grand cru wijngaarden.

Toen de eigenaren van Domaine Prince de Mérode kort na elkaar kwamen te overlijden, namen hun kinderen contact op met (mede) DRC eigenaar Aubert de Villaine, die een goede bekende was van de familie, en deden hem het aanbod om de drie grand cru wijngaarden uit de nalatenschap van hen te pachten. De betreffende percelen liggen in het centrum van het historische deel van de appellation en hebben een hoog potentieel.

Het contract is afgerond in november. De eerste wijnen zullen worden geproduceerd van de oogst van 2009, en komen in 2012 op de Amerikaanse markt. Overigens is de verwachting dat er maar een beperkt aantal kisten ter beschikking komen. Aubert de Villaine gaf aan onder de indruk te zijn van de conditie van de wijngaarden. Saillant Detail is overigens dat de huidige wijngaardmanager van Domaine de Mérode, Didier Dubois, blijkbaar ‘in de deal’ zit, want hij houdt de supervisie over de wijngaarden. Volgens insiders is Dubois erg blij met deze ontwikkeling, althans volgens het Franse Magazine Bourgogne Aujourd'hui. 

 


                         


Ga terug naar nieuwsoverzicht