Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Povere oogst verwacht in de Bourgogne.

2-09-2008


De Bourgogne wijnoogst van 2008 zal kleiner zijn dan die van het afgelopen jaar als gevolg van de middelmatige kwaliteit van de druiven, maar zeker ook door een aantal hagelbuien in regio.


Hoewel insiders vinden dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken over de kwaliteit van het oogstjaar, is de BIVB van mening dat vooral de koude en natte lente van 2008 de gesteldheid van de druiven heeft aangetast.

Verdere aantasting vond plaats in het begin van de zomer, toen de Bourgogne werd getroffen door twee zware hagelbuien. De eerste, die in de vroege uren van 26 juli viel, vernietigde tot 60% van de druiven in bepaalde wijngaarden in de Côte D’or regio.

Op 7 augustus volgde een tweede hagelstorm, die volgens onbevestigde berichten, hevige schade heeft aangericht in de Maconnais.
Christine Monamy, die voor de BIVB  de weersomstandigheden  bijhoud, geeft aan dat de Chablis het minste last heeft gehad van de hagelstormen.

Overigens hebben de buien niet overal schade aangericht. Volgens Michel Gros, van het prestigieuze en  gelijknamige wijnhuis uit Vosne Romanée, hebben zij in Vosne geen schade ondervonden aan de wijnvelden. Ook Jacques Seysses, van Domaine Dujac uit Gevrey-Chambertin geeft aan zich “niet bewust”  te zijn van enige hagelbui, maar dat hij heeft vernomen dat  Marsannay zwaar getroffen zou zijn.

Door het natte weer hebben veel wijnboeren uit de Bourgogne, net als collega’s uit de andere wijnregio’s van Frankrijk,  ook moeten vechten tegen het meeldauw schimmel.

De oogst in de Bourgogne zal tussen 15 en 24 september van start geen. Bij de BIVB waagt niemand zich aan een voorspelling over de kwaliteit van de wijnen uit 2008. Wij wachten geduldig af.


                         


Ga terug naar nieuwsoverzicht