Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Bourgogne oogst rapport 2007

21-09-2007


Voor de tweede keer in 5 jaar tijd (de laatste keer was in 2003) is de druivenoogst in de Bourgogne begonnen in augustus.


Dit betekent niet dat deze twee wijnoogsten op enige wijze  met elkaar vergelijkbaar zijn. 2003 was het jaar van de hittegolven, wat resulteerde in wijnen die meer de kenmerken hebben van sterkere, zuidelijke wijnen, dan van typisch Bourgognewijnen.

De oogst werd wederom vroeg ingezet omdat de druiven een bepaald stadium van ‘volwassenheid’ hadden bereikt. Deze vroegrijpheid is voornamelijk veroorzaakt door vroegtijdige bloei van de druif door een milde winter en het zeer warme voorjaar. Echter na deze warme start sloeg het weer om naar kou en vochtigheid, wat de rijping van de wijnstokken weer vertraagde. Dit in tegenstelling tot de oogst van 2003.

De Bourgondische wijnboeren waren dit keer duidelijk niet bevoorrecht door het weer. De rijpheid van de druiven varieert van perceel tot perceel, waarbij opgemerkt moet worden dat de contrasten soms groot waren. Het gevolg hiervan was dat de officiële instanties publiceerde dat de wijnboeren werden vrijgelaten in het kiezen van het optimale startmoment voor het binnenhalen van hun oogst. 

Op een regenachtige start na, eind augustus, is het weer tijdens het oogsten overwegend droog en zonnig gebleven, wat inhoudt dat de druiven bleven rijpen tot aan het ‘plukmoment’. De suikertests die door het BIVB (Officiële wijnorganisatie in Bourgogne) zijn uitgevoerd bevestigden dit ook, daar het suikergehalte van ‘later’ geplukte druiven hoger lag dan van het eerder geplukte fruit. 

Dankzij het koele weer en de hoge vochtigheidsgraad bleven de druiven, qua schimmel en rotting, in een redelijk goede conditie. De boeren waren echter continu waakzaam en aarzelden niet  om de opbrengt grondig te sorteren waar dat noodzakelijk bleek. 

Voor wat het wijnjaar 2007 betreft vertrouwen we erop dat de Bourgondische boeren en producenten, gewapend met hun ervaring en kennis van hun ‘terroir’, wederom wijnen zullen samenstellen die de reputatie van de Bourgogne hoog zullen houden.

                             


Ga terug naar nieuwsoverzicht