Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Volnay en Monthélie herschikken de wijngaarden.

4-05-2007


Door de grenzen van de wijngaarden te wijzigen worden wijnboeren van minder bekende gebieden geholpen. Niet alleen de grenzen veranderen hierdoor maar ook de status (qua appellation) verhuist mee.


Het Institut National des Appellations d'Origine, het Franse bestuursorgaan dat het gebruik van regionale wijnnamen regelt, heeft de consolidatie van vijf 1er Cru wijngaarden in de gemeente Volnay goedgekeurd. Diverse bodem analyses zijn uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de ‘nieuwe’ percelen ook gelijkwaardige kenmerken hebben.

Veranderingen in status of wijzigingen van perceelgrenzen zijn zeer zeldzaam in de Bourgogne. In dit geval is er stevig gelobbyd door het Syndicat Viticole De Volnay, de plaatselijke wijnboerassociatie, omdat Volnay meer dan 30 1er Cru wijngaarden heeft waarvan sommige totaal niet bekend zijn.

Het verminderen van het totale aantal is dus een beweging om de erkenning van de consument te versterken, maar ook om wijnboeren te helpen die de wat minder bekende gebieden van Volnay bewerken.

Het besluit is het resultaat van een verzoek dat reeds 15 jaar geleden is ingediend door het Syndicat Viticole De Volnay,  toen geleid door Gérard Potel van Domaine De La Pousse d'Or. „Hij en het Syndicat dachten dat om erkenning te krijgen percelen als Champans, Les Santenots en Clos des Chênes groter moesten zijn,“ aldus Volnay propriétaire Nicolas Rossignol. „Veel van deze percelen waren klein en niet zo bekend.“ Om die reden ontvingen de wijnboeren minder geld van  négociants die de druiven van deze minder bekende plaatsen kochten.

In deze consolidatie, zal Chanlin met Pitures worden samengesmolten; Les Mitans heeft En l'Ormeau geabsorbeerd en Le Ronceret zal nu ook Les Aussy inlijven. Pointes d'Angles en Les Angles heten nu samen Les Angles. Carelle-sous la Chapelle en Carelle Dessous zal samen gegroepeerd verder gaan als Carelle-Dessous La Chapelle. Alle  veranderingen worden met de wijnoogst van 2006 van kracht.

In het naburige dorp Monthélie, worden 6,72 hectare toegevoegd aan bestaande 1er Cru velden. De tot de 1er Cru status verheven percelen zijn Lieux-Dits Les Clous, Le Clou des Chênes, Les Barbières en Le Clos des Toisières. De oppervlakte van de 1er Cru Les Riottes wordt ook nog eens verhoogd met 0,8 hectare, wat het totaal brengt op ruim 4 hectare. Ook deze veranderingen worden met de wijnoogst van 2006 van kracht.

Guillaume d'Angerville, de eigenaar van Marquis Domaine d'Angerville in Volnay, is zeer content met de veranderingen. „Mijn eigen 0,65 hectare En l'Ormeau kan ik nu Mitans noemen“, aldus d’Angerville.

In het verleden combineerde d'Angerville de opbrengsten van En l'Ormeau met andere kleine 1er Cru wijngaarden, om zo zijn  Volnay 1er Cru Cuvée te creëren. „Met de verandering, kan ik eindelijk een nieuw etiket voor de Volnay Mitans voor het domaine introduceren.“                       


Ga terug naar nieuwsoverzicht