Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Kurk schuldig aan voortijdige veroudering.

27-02-2007


Slecht presterende kurken zijn de hoofdschuldige aan het voortijdig verouderen van witte Bourgognes, aldus Clive Coates.


Coates, die schrijft voor Decanter Magazine en bekend staat als een Bourgogne goeroe, zegt dat wijzigingen in het productieproces van de kurk hebben geleid tot slechte wijn(fles)isolatie en oxidatie.

Coates werd aangezet om het fenomeen te onderzoeken na een onverklaarbare en schijnbaar willekeurige ‘vloed’ van geoxideerde witte Bourgognes uit de recente jaren '90, en in het bijzonder de wijnoogsten uit ‘96, ‘97 en ‘98.

Na dit onderzoek zag hij zich gedwongen om diverse flessen als geoxideerd aan te merken waaronder ook de wijnen van  Etienne Sauzet, Noel Ramonet, Comtes Lafon en Bonneau du Martray. ‘De wijnboeren waren net zo in verwarring als wijzelf’, aldus Coates, En, door een gedeelde bezorgdheid, was iedereen graag bereid om zijn ervaringen met ons te delen.

Coates geeft toe dat er vele mogelijke redenen zijn voor voortijdige oxidatie met inbegrip van bepaalde wijnbereidingstechnieken zoals battonage (het bewegen van het droesem in het vat) en een verminderde zwavelinhoud. Coates houdt echter de ‘verarmde' kurken  vooralsnog als de belangrijkste schuldige. ‘Traditioneel werden kurken geproduceerd met gebruik van op chloor gebaseerde bleekmiddelen, en vervolgens met een laagje paraffine bedekt,’ zegt Coates. De vrees voor TCL (kurk vlek) heeft ertoe geleid dat deze twee stoffen zijn vervangen door peroxide en silicone, waarvan sommige mensen zeggen dat dit meer zuurstof door de kurk laat.

Als onderbouwing voor zijn bevindingen verwijst Coates onder andere naar de top Chablis producent Raveneau, die de kurk en de flessenhals afdekt met zegellak, en één van weinige domaines is die geen oxidatie problemen kent. Hij geeft hierbij wel toe dat de sommige van de genoemde jaren geen wijnen hebben voorgebracht die kunnen worden opgelegd. ‘Eerlijk gezegd, iedereen die nog vasthoudt aan hun flessen uit ‘97 en ’98 is een dwaas,’ volgens Coates….

Maar, zegt hij, de recente wijnoogsten tonen geen tekenen van voortijdige oxidatie en schijnt het probleem te zijn opgelost. Hij baseert zich hierbij op de recent geproefde (140 !) flessen van de grote cru’s van 2002, welke geen enkele tekenen vertoonde van oxidatie of  ‘vermoeidheid’.



                       


Ga terug naar nieuwsoverzicht