Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Rooicampagne

22-06-2005


Gedurende het afgelopen jaar zijn in Frankrijk 2100 hectare wijngaarden gerooid in het kader van een door de Europese Unie gesteund saneringsprogramma. Volgens de brancheorganisatie Onivins zijn meeste stokken gerooid in de Pyrénées Orientales (Roussillon), Bordeaux, Charentes en Pays Nantais (Muscadet en Gros Plant).


Elk van deze gebieden heeft te kampen met overproductie en teruglopende exporten. Het getal van 2100 hectare is vrij laag, wat te maken heeft met de als betrekkelijk laag ervaren vergoeding van € 6.300 per hectare. Toch is de verwachting dat de komende jaren nog een veelvoud hiervan gerooid zal worden. Alleen al in Bordeaux zou het de komende drie jaar om in totaal 10.000 hectare gaan, met de aantekening dat de vergoeding per hectare hier wel bijna dubbel zo hoog ligt dankzij aanvullende steun van de Franse overheid.

Een interessant gegeven is dat voor het nieuwe campagnejaar - dat tot halverwege 2006 loopt - nog geen enkele aanvraag is ingediend vanuit de Languedoc. Dit is begrijpelijk gelet op de zware offers die hier in het recente verleden al zijn gebracht. In de afgelopen 20 jaar zijn in de Languedoc en de Roussillon samen ruim 90.000 hectare wijngaarden gerooid! In de regio's Bordeaux, Beaujolais, Pays Nantais, Côtes du Rhône, Loire en Bourgogne komen de volgende 2 tot 3 jaar naar schatting ruim 18.000 hectare in aanmerking om te verdwijnen.  

© Wijninformatiecentrum                        


Ga terug naar nieuwsoverzicht