Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Pommard vraagt INAO om Grand Cru status.

25-08-2011


De 400 leden tellende organisatie van Pommard producenten heeft een aanvraag ingediend bij de INAO (De Franse appellation autoriteit) om de 1e cru ‘gebieden’ Rugiens en Epenots op te waarderen naar de Grand Cru status.


De classificatie welke nu van kracht is in Pommard dateert uit 1936. Op dat moment werd geen enkele terroirs Grand Cru waardig bevonden, maar een onlangs opgesteld rapport poogt te bewijzen dat deze 1e cru’s beschouwd moeten worden als wijn uit de hoogste klasse.

Sinds afgelopen april van dit jaar heeft wijnbouwspecialist Blanche Menesson met enkele wijnproducenten uit Pommard aan een dossier gewerkt om aan te tonen dat zowel Rugiens (12,9 hectaren) als Epenots (27 hectaren) beschouwd moeten worden als Grand Cru. Deze conclusie wordt mede getrokken uit de historie, het terroir en de prijs.

Er kleeft echter nog één uitdaging aan de mogelijke nieuwe classificatie: het verschil tussen Rugiens Bas en Rugiens Haut en tussen Grands- en petits-Epenots is erg lastig aan te tonen.

De wijnproducenten uit Pommard zijn er echter van overtuigt dat zij de INAO kunnen overtuigen dat deze twee gebieden de vergelijking aan kunnen met bijvoorbeeld Clos Vougeot en Le Corton. Beide zijn grote Grand Cru namen met een gevarieerd terroir.

Pommard heeft 27 1e cru percelen  met een  totale wijngaard- oppervlakte van circa  320 hectaren. Eén ding is zeker: vriend en vijand zijn het er over eens dat Grand-Epenots 2005 absoluut Grand Cru waardig is. Of dit alles de prijs van de wijn ten goede komt valt zeer te betwijfelen. De aanvraag zal begin 2012 behandeld worden.

Overigens is dit niet de eerste keer dat Pommard een dergelijk verzoek indient. In mei 2005 schreef Porte du Bourgogne ook al over een dergelijk verzoek. Over de uitkomst van dit verzoek is nooit iets gepubliceerd, wat op zich ook veelzeggend is.                         


Ga terug naar nieuwsoverzicht