Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Monopoles grand cru voortaan met de hand geplukt.

10-08-2011


Machinaal oosten zal worden uitgebannen bij de grand cru geclassificeerde wijnen uit de Bourgogne.


Te beginnen in 2011 met de Monopoles tot aan een (mogelijk) totaal verbod voor alle grand cru’s in 2014.

De eigenaren van de 5 monopoles (La Romanée, La Grande Rue, Romanée-Conti, La Tâche, en Clos de Tart) hebben de INAQ (Institut National des Appellations d'Origine) gevraagd deze wijziging door te voeren. Klaarblijkelijk met succes, want komende oogst zullen de genoemde Monopole percelen al handmatig worden geplukt.

Louis Michel Liger-Belair van Domaine Comte Liger-Belair en president van de unie voor grand cru eigenaren geeft aan dat het machinaal oogsten van grand cru velden slecht is voor het imago van de wijnen. ‘Handmatig oogsten kosten dan misschien wel iets meer, maar de kwaliteit is veel beter”, aldus Louis Michel.

Sylvain Pitiot van het vermaarde Clos de Tart voegt daaraan toe dat het de wens is van de meerderheid van de leden van de unie, maar niet van iedereen. Met name in Corton en Chablis worden nog veel grand cru percelen machinaal geoogst.

De wetsverandering geldt in eerste instantie alleen voor de Monopoles: hier moet voor 100% handmatig geoogst worden. Men hoopt echter dat dit een precedent zal scheppen voor de overige grand cru producenten, en dat in 2014 het machinaal oogsten van grand cru velden tot het verleden behoort.                       


Ga terug naar nieuwsoverzicht