Home           Plaatsen en Wijnhuizen           Nieuws           Leuk om te weten           Proefnotities           Contact


Rendez-vous met Bourgogne.

26-05-2010


Van zaterdag 18 september tot en met dinsdag 21 september aanstaande organiseert de bekende wijnschrijver en vinoloog Louis Janssen wederom een uitgebreide kennismaking met de wijnen en wijnboeren van Bourgogne.


Vanuit de Middeleeuwse wijnhoofdstad Beaune raak je in vier dagen helemaal thuis in deze schitterende omgeving. We bezoeken onder andere domeinen en huizen waar je als particulier normaal geen toegang krijgt! En dit alles midden in de oogsttijd. Het programma is veelbelovend:

Zaterdag 18 september:  streekproducten weekmarkt Beaune
In de ochtenduren bezoeken we de fantastische weekmarkt in het historische centrum van Beaune (facultatief)*. Charcuterie, truffels, everzwijnworsten, kaas, wijn, gevogelte uit Bresse, antiek, noem het maar, het is er allemaal te vinden. Tegen 13.00 uur* vertrekken we voor een uitgebreid sightseeing door de Côte d’Or. Onderweg passeren we de beroemdste wijngaarden en wijndorpen ter wereld, we zien de plukkers de oogst binnenhalen en proeven tussen de wijngaarden een aantal Bourgognes. We eindigen in Meursault met een proeverij bij de Nederlandse wijnboer Richard Bos.  Op zaterdagavond dineren we in een goed restaurant in Beaune.

Zondag 19 september:  Roche du Solutré
Op de tweede dag even vroeger op en langer in de auto: Mâcon is een uurtje rijden. Via de Autoroute du Soleil naar Pouilly Fuissé, Roche du Solutré, Mâcon-Farges. Genoeg te zien vandaag. Ook een kort bezoek aan de mooie stad Mâcon, aan de oevers van de Saône gelegen. Vooral veel witte wijnen, ook enkele goede rode, tegen heel aantrekkelijke prijzen. Onderweg een wijnproeverij op een goed domein. Tegen de avond zijn we terug in Beaune.

Maandag 20 september:  Grand Cru Le Montrachet

Montrachet Grand CruWaren het op zondag vooral de witte Bourgognes van Mâcon, vandaag maken we kennis met de witte wijnen uit de Côte de Beaune. Na het ontbijt vertrekken we richting Saint-Romain. Hier zijn enkele van de beste tonneliers gevestigd (vatenmakers).


Via prachtige dorpen als Nolay en Baubigny in de Hautes Côtes de Beaune rijden we naar Maranges en Santenay.

Een van de hoogtepunten van de dag is het bezoek aan Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet en Meursault: dit zijn de drie dorpen waar de allerbeste witte wijnen van de wereld gemaakt worden. We zullen er een aantal proeven vandaag, tot en met premier cru’s. In de Grand Cru Le Montrachet maken we bovendien een korte stop.

Via Volnay en Pommard rijden we naar Beaune terug, om daar rond 13.30 te arriveren. Na een korte pauze is er om 16.00 uur een proeverij op het domein Louis Jadot, het fameuze wijnhuis uit Beaune.

Dinsdag 21 september:  Château du Clos de Vougeot
Na het ontbijt vertrekken we naar de kelders van Maison Drouhin voor een uitgebreide rondleiding en proeverij.

Clos VougeotNa de lunch zakken we vanaf Dijon de Côte de Nuits in en bezoeken onderweg het Château du Clos de Vougeot en bezichtigen Gevrey-Chambertin, Nuits-Saint-Georges, Vosne-Romanee en Aloxe-Corton. Ook de rode proefwijnen, tot en met grand cru, komen vandaag uit deze streek. Rond 16.00 uur* zijn we terug in Beaune.

Na een laatste proost eindigt het rendez-vous.

Alles op een rijtje:
U reist op eigen gelegenheid naar Beaune (vanaf Maastricht 550 kilometer).

U zorgt zelf voor logies, ontbijt, lunches** en overige diners. Een aantrekkelijk geprijsd, eenvoudig familiehotel is Au Grand Saint-Jean, een tweesterrenhotel in het centrum van Beaune, met bewaakte parkeergelegenheid (vanaf 32,50 euro p.p. excl. ontbijt). Daarnaast kent Beaune meer dan 40 andere hotels.

De groepsgrootte is maximaal 8 personen. Uiteraard is iedereen welkom. U kunt zich vanaf heden per e-mail inschrijven en eventueel extra informatie aanvragen voor dit Rendez-vous met Bourgogne: wijnvakantiebourgogne@onsbrabantnet.nl

Inschrijven kan tot en met 15 juni. Wacht daarmee echter niet te lang: vaak is de belangstelling groot.

Na aanmelding verzoek ik u een aanbetaling te doen van 30% van het cursusbedrag per reservering. Bij een annulering voor 1 augustus 2010 ontvangt u 80% van de aanbetaling terug, na die datum is geen restitutie mogelijk van het aanbetaalde bedrag. Drie weken voor aanvang ontvangt u een bericht over het restantbedrag.

* met deze begin- en eindtijden bent U in de gelegenheid eventueel op zaterdagochtend en dinsdagavond te reizen: dit scheelt 2 hotelovernachtingen. Reistijd vanaf Maastricht  ongeveer 5,5 uur. Het bezoek aan de zaterdagse weekmarkt slaat U dan over. Op dinsdag bent  U rond 23.30 uur weer thuis.

Voor wie wel op vrijdag en woensdag reist: bezoek onderweg bv. Place Stanislas in Nancy, of de nieuwe dependance van het Centre Pompidou te Metz. Ook bijzonder: het geboortehuis van Jeanne d’Arc in Domrémy-la-Pucelle.

**     Lunches onderweg te Marsannay, Milly-Lamartine en Beaune tegen extreem schappelijke menuprijzen.

 

 


Ga terug naar nieuwsoverzicht